Česká jídla

  • Předkrmy a pochutiny k pivu


Šunková rolka plněná křenem

Šunková rolka je slavnostní český předkrm. Jde o velice jednoduchý, krásně vypadající a zároveň lahodný pokrm.

Nakládaný hermelín

Hermelín je zrající sýr s bílou plísní na povrchu – obdoba francouzského camembertu. Nakládaný se podává jako předkrm nebo pikantní pochutina k pivu.

Utopenci

Utopenci patří k velmi oblíbeným studeným pochutinám k pivu. Jedná se o nakrájené špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu, většinou napěchované ve velké láhvi.

Zavináče

Stejně jako utopenci a nakládaný hermelín se i zavináče nejčastěji podávají k pivu. Jedná se o plátky ryb zavinutých se zeleninou a naložených do sladkokyselého nálevu.


  • Polévky


Česneková polévka

Jednoduchá polévka, kterou pro její výraznou chuť a vůni česneku ocení každý labužník. Často se servíruje se sýrem a s chlebovými krutony.

Bramborová polévkaBramborová polévka s houbami

Bramborová polévka patří odpradávna k tradičním českým pokrmům. Snad každá česká rodina si vytvořila vlastní recept na „nejlepší“ bramboračku.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky je typickým zahájením klasického českého menu. Najdeme ji jak v jídelníčku většiny restaurací, tak i u nedělního rodinného oběda.


  • Hlavní jídla


Vepřo-knedlo-zelo

Když se v Česku zeptáte, které jídlo je zde nejtypičtější, s největší pravděpodobností se dozvíte, že vepřo-knedlo-zelo. Je doslova synonymem tradiční české kuchyně.

Hovězí svíčkováHovězí svíčková s brusinkami

Hovězí maso zalité smetanovou omáčkou, ozdobené brusinkami a podávané s houskovým knedlíkem patří mezi nejoblíbenější české pokrmy.

Pečená kachna s červeným zelím

Drůbež měla vždy mezi staročeskými jídly stálé místo. Pečená kachna, knedlíky a zelí – to je i dnes pro většinu Čechů jedna z nejpříjemnějších představ svátečního oběda.

Hovězí maso s rajskou omáčkou

Rajská omáčka patří mezi nejoblíbenější české omáčky. Servíruje se s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Ovocné knedlíkyOvocné knedlíky

Knedlíky s ovocem jsou specifickou pochoutkou české kuchyně. Připravují se v různých variantách jako kynuté, bramborové či tvarohové. Plní se ovocem.

Smažený kapr s bramborovým salátem

Smažený kapr je jedním ze symbolů Vánoc. Podává se se studeným bramborovým salátem a je zcela typickým českým štědrovečerním pokrmem.

Bramborák

Bramborák je kořeněná bramborová placka. Podává se jako příloha, výborně ale chutná i samostatně, zvláště k pivu.


  • Dezerty


Lívance

Lívance jsou oblíbené jako dezert i jako hlavní jídlo. Nejčastěji se připravují se zavařeninou nebo s čerstvým ovocem.

Buchty se švestkovými povidlyBuchty se švestkovými povidly

Pohádkové buchty, které se plní nejen švestkovými povidly, ale také tvarohem nebo mákem.

Bublanina

Bublanina je český „univerzální“ koláč. Lze ji připravit s různými druhy ovoce, podle toho, které je zrovna na trhu.


  • Nápoje


Nealkoholické nápoje

Češi nejčastěji pijí kvalitní minerální vody. Nejznámější jsou Mattoni, Dobrá voda, Magnesie, Korunní nebo Bonaqua. Velmi populárním nealkoholickým nápojem je také Kofola. Jedná se o sycený nápoj kolového typu, který vznikl v šedesátých letech dvacátého století jako alternativa Coca-Coly a Pepsi.

Alkoholické nápoje

  • Piva

Pivo považují Češi za svůj národní nápoj, jeho výroba zde má několikasetletou tradici. Na českém pivním trhu najdete v současné době více než 470 druhů piv.  Mezi nejznámější česká piva patří Pilsner Urquell  a Budějovický Budvar (ve světě známý jako Budweiser). Pivo se pije z půllitrových sklenic a běžně za něj zaplatíte od 17 do 30 Kč (0,70–1,05 eur).

  • Vína

Vinařství se nejlépe daří na jižní Moravě, ale proslulé vinice jsou také v Čechách. Nejvíce se pěstují tyto odrůdy: z bílých vín Ryzlink rýnský, Chardonnay, Veltlínské zelené, Sauvignon a Müller-Thurgau, z červených vín potom Frankovka a Svatovavřinecké. Více o českých vínech se dozvíte na www.wineofczechrepublic.cz.

  • Becherovka

Becherovka je bylinný likér. Vyrábí se podle tradičního receptu, obsahuje karlovarskou vodu, jakostní líh, přírodní cukr a specifické směsi bylinek a koření.  Na trh byla uvedena již v roce 1807. Nejčastěji se pije samotná, v posledních letech se ale s oblibou přidává i do míchaných nápojů.


  • Recept na tradiční české jídlo


Vepřo-knedlo-zelo

  • Doba přípravy: více než 90 minut
  • Rozpis pro 4 porce
     
  • Vepřo

Vepřo-knedlo-zeloNa přípravu potřebujeme: 800 g vepřové krkovice nebo vepřového plecka, 2 cibule, kmín, sůl.
Omyté a osušené maso osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do vymaštěného pekáče a posypeme nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou (nebo vývarem) a za vysoké teploty pečeme přiklopené asi hodinu a půl. Průběžně podléváme, aby se pečeně nevysušila. Když je maso měkké, pekáč odkryjeme, aby se udělala kůrčička. Hotovou pečeni naporcujeme na plátky. Samotný výpek z masa můžeme ještě zaprášit hladkou moukou a nechat přejít varem.

  • Knedlo

Na přípravu potřebujeme: 700 g brambor, 200 g hrubé mouky, 80 g krupice, 2 vejce, sůl.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Smícháme je s moukou, krupicí, vejci a solí. Rukama vypracujeme tuhé těsto. Z něj vytvarujeme několik válečků o průměru zhruba 6 cm. Vložíme je do vroucí osolené vody. Po chvíli je třeba knedlíky nadzvednout, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 20 až 25 minut, poté je vyjmeme a nakrájíme na plátky.

  • Zelo

Na přípravu potřebujeme: 700 g sterilovaného kysaného bílého zelí nebo půl hlávky zelí syrového, hladkou mouku, sádlo nebo jiný tuk, sůl, cukr.
Na tuku osmahneme cibulku do sklovata, pak ji zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a ještě osmahneme. Přidáme zelí nakrájené na drobné nudličky, osolíme, okmínujeme, zalijeme trochou vody (nebo nálevem, máme-li sterilované zelí) a dusíme. Během dušení občas podléváme. Nakonec podle chuti dokyselíme, případně dosladíme. Bílé zelí je možné připravovat stejným způsobem jako zelí červené.

Maso, zelí i knedlíky polévané výpekem servírujeme společně na jeden talíř a zapíjíme vychlazeným pivem. Dobrou chuť!


Odkazy:

  • Nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v České republice:
    www.grand-restaurant.cz (CS, EN)

Datum aktualizace: 16.8.2011 16:00

nahoru

přímé odkazy

  

Kvíz

E-pohlednice

Chat

Kalendář

Předchozí měsíc červen 2009 Následující měsíc
Po Út St Čt So Ne
1.6. - seznam událostí 2.6. - seznam událostí 3.6. - seznam událostí 4.6. - seznam událostí 5.6. - seznam událostí 6.6. - seznam událostí 7.6. - seznam událostí
8.6. - seznam událostí 9.6. - seznam událostí 10.6. - seznam událostí 11.6. - seznam událostí 12.6. - seznam událostí 13.6. - seznam událostí 14.6. - žádná událost
15.6. - seznam událostí 16.6. - seznam událostí 17.6. - seznam událostí 18.6. - seznam událostí 19.6. - seznam událostí 20.6. - žádná událost 21.6. - žádná událost
22.6. - seznam událostí 23.6. - seznam událostí 24.6. - seznam událostí 25.6. - seznam událostí 26.6. - seznam událostí 27.6. - seznam událostí 28.6. - seznam událostí
29.6. - seznam událostí 30.6. - seznam událostí

rychlá navigace